Skip to content

Kontrollera bilen innan avfärd

Kontrollera bilen innan avfärd

När man ska resa med barn i bilen är det särskilt viktigt att kontrollera om bilen är i bra skick. Visst kanske inte samtliga funktioner på bilen bör kollas varje gång man åker någonstans, men det är bra att åtminstone göra det lite då och då.

Det här blir extra viktigt om du hyr och ska köra en bil för första gången. Funkar blinkers och fram- och bakljus? Bromsljusen och vindrutetorkarna? Givetvis ska dessa saker funka om firman du hyr av är seriös.

Som bekant kan dock misstag ske, och vill man vara på den säkra sidan gör man bäst i att ta en kontroll.

Bilens yttre delar

Bilens yttre delar är kanske särskilt viktiga att kontrollera då det är dem som gör att du syns på vägarna och kan signalera vad du ska göra. Börja med att kolla parkeringsbelysningen och bak- och framljus, skyltlyktan och reflexerna. Om de är mycket smutsiga, rengör dem.

Slå sedan på tändningen och kolla blinkers, halvljus och dimbakljus om bilen har sådana. Kontrollera sedan däcken ytligt. Se till så att däcket är runt (och inte platta på undersidan, då det vittnar om för lågt lufttryck). Kom ihåg att se till att det är rätt däck för årstiden. För guidning, se sidor som dack-guru.se där de flesta olika typerna av däck finns att titta på.

Kontrollera också att helljusen fungerar, och stäm av att du kollat både fram- och bakblinkers. Ta sedan hjälp av någon genom att be den bromsa medan du står bakom bilen. På så vis kan du kontrollera att bromsljuset fungerar som det ska.

De inre delarna

När bilens yttre delar är kontrollerade är det en god idé att även testa det som finns därinne. En av de sakerna är vindrutetorkare. Om du vill vara riktigt noga, spola gärna rutan också. Sätt sedan på dig bältet och testa tutan en gång.

Kontrollera även att handbromsen funkar. Dra åt den och kör försiktigt fram eller bakåt för att känna på motståndet. Sakerna du har läst här är endast ett urval av de saker man bör kontrollera. Kontakta gärna någon kunnig för råd om vad som ytterligare kan kontrolleras innan avfärd.