Skip to content

10 tips för enklare bilresa (med barn)

Att åka på bilsemester med barn kan vara helt underbart. Men det finns nog mer än en småbarnsförälder som ångrat sitt färdsätt efter ett par timmar i bilen. Till stor del handlar det om planering. Vi bjuder på 20 tips som underlättar barnbilsemestern.

  1. Beställ turistinformation i förväg. Ta kontakt med turistförmedlingar eller ladda hem PDF-filer på nätet. Barnen kan bläddra i dessa och önska vad man vill uppleva under resan. Därmed kan de vara med och planera. Det är dessutom bättre än att titta på mobilen utifrån att man lättare blir åksjuk genom att titta på en skärm.
  2. Skapa ett äventyr. Ett äventyr som börjar redan när ni startar bilen. Ni ska inte på en lång transportsträcka – ni ska på semester. Hur gör ni resvägen till ett roligt tillfälle att vara tillsammans? Går det att göra det till ett spännande äventyr för de små?
  3. Solskydd är ett måste. Sätt upp solskydd på fönstren för att därigenom minska värmen. Dessutom ser barnen lättare på film utan att solen ska speglas i skärmen.
  4. Ha med en bricka. Om det inte finns bord (ytterst få bilar som har bord i baksätet) är det bra att ha en bricka som barnen kan ha knät. Därmed kan de lättare spela spel med tärningar, lägga ut kort eller liknande.
  5. Ha en baksätesväska. En väska som fästes på sätet framför och som har en mängd olika fickor. Därmed blir alla leksaker lättillgängliga.
  6. Överraskningar. Slå in små paket och ge barnen en gång i timmen. Det skapar spänning kring vad som ska komma samtidigt som de får nya leksaker att leka med.
  7. Ha bra fika tillgängligt. En burk med fruktbitar, russin och nötter är bra fika att alltid ha tillgängligt. Det är inte alltid man vet hur lång tid det tar till man hittar ”närmaste” restaurang.
  8. Godis? Ja det kan ibland vara bra men tänk då till vad som tas med. Lämna allt som heter choklad hemma då det snabbt bli kladdigt när värmen ökar.
  9. Mediciner. Ha åksjuketabletter, plåster, huvudvärkstabletter och halstabletter lättåtkomliga.
  10. Lek tillsammans. Det finns mängder av lekar som man kan leka i bilen. Gör det tillsammans och kräv inte att barnen alltid ska leka själva.