Skip to content

10 Saker för ökad säkerhet

För att öka din, och din familjs, säkerhet bör det alltid finnas vissa saker i bilen. De flesta har en förstahjälpen kudde men tänk bredare än så. Här följer en lista tagen från ViBilägare på 10 ”måsten” för ökad säkerhet.

  1. Skrapa och snöborste

När köldgraderna börjar komma ska vinterdäcken på och isskrapa samt snöborste in i bilen. Sikt är A och O för att öka säkerheten och minska risken för olyckor.

  1. Reflexväst

Året runt bör reflexväst finnas i bilen. Då syns du betydligt bättre när du behöver gå ur bilen vid exempelvis olycka eller motorstopp.

  1. Skyffel

Även snöskyffeln bör läggas in i bilen så fort som vinterdäcken monteras. Främst en sak som behöver finnas i bilen vintertid.

  1. Viltolycka markör

Remsor som det står ”Viltolycka” på kan gratis hämtas hos Bilprovningen. Dessa hängs upp i träd eller liknande om en viltolycka uppstått. Därmed påvisar man detta tydligt för medtrafikanter, jägare och polis.

  1. Förstahjälpen kudde

Ett ”måste” som både kan öka säkerheten för dig och för dina medtrafikanter. Kan vara livsavgörande i vissa situationer.

  1. Skadeanmälan

Detta är något som få har i bilen men som är väldigt smidigt om olyckan är framme. Fyll i den redan på plats medan du kommer ihåg vad som egentligen hände.

  1. Filt – både vinter och sommar

Filten ligger i många bilar på vintern. Men ha den även där på sommaren. Det kan bli kallt på nätterna och chockade personer kan behöva värmas och få någon om sig för att lugna chocken.

  1. Atlas

Man kan lita på sin GPS – så länge man har internetuppkoppling eller GPS-uppkoppling. Men vad händer sen? Ha alltid en kartbok till situationer då tekniska produkter inte längre levererar.

  1. Ficklampa

Enkla saker kan bli väldigt svåra – om det är mörkt. Investera i en bra ficklampa så kan du lättare montera bildelar, hitta rätt och skapa en tryggare känsla.

  1. Bogserlina och startkablar.

För att bogsera andra – eller bli bogserad. För att starta andras bilar – eller den egna.