Skip to content

Välj rätt bilbarnstol

Att som förälder montera in en bilbarnstol i bilen för de yngre familjemedlemmarna är en självklarhet. Det handlar om att öka säkerheten avsevärt för barnen. Men det räcker inte bara med att köpa en stol och montera den. Man bör även tänka efter vilken modell som passar utifrån behov – och montera den på rätt sätt.

Välj utifrån barnets storlek och vikt

Det första skyddet att köpa in är babyskyddet. Det skapar ett skydd när babyn inte kan sitta upprätt på samma sätt som krävs i en bilbarnstol. Även om det anges ålder på dessa skydd så ska man främst titta på barnets vikt och storlek. Det är detta som bör avgöra när man ska gå till nästa skydd.

Nästa steg är en bakåtvänd bilbarnstol. De bakåtvända ger maximalt skydd och ska användas så länge som barnet klarar av att sitta i dem. Det som kan begränsa är barnet längd på benen. När det inte längre går att ha bakåtvänd bilbarnstol övergår man till framåtvänd. Här finns något olika modeller. De enklaste modellerna är enbart en bilkudde som gör att barnet kommer upp och bilbältet därmed ligger rätt. Andra modeller har även ett ryggstöd som gör att barnet får ett tydligare nackstöd. På vissa modeller kan ryggdelen och sittkudden monteras isär vilket skapar en större flexibilitet.

Hur länge som dessa bilkuddar ska användas beror helt på hur lång barnet är.  I regel brukar man lägga bort dem när barnet är 10-12 år. Det finns en regel som säger att barn som är under 135cm måste sitta på bilkudde.

Fäste och funktion

Hur bilbarnstolar fästes i bilen kan variera något. Detta beror både på modell och vilken bil man har. De flesta går däremot att montera. Var Vnoga med att läsa igenom manualen då olika bilbarnstolar ska monteras på olika sätt. I annat fall är risken att skyddet minskar avsevärt. Se alltid till att stolen sitter ”stenhårt” och inte kan glida omkring på sätet.

Kan man köpa begagnad bilbarnstol?

Ja, i regel går det att köpa begagnade bilbarnstolar utan att behöva oroa sig för minskad säkerhet. Det man i så fall ska titta på är om de ser skadade ut på något sätt.

Välja Bäst i Test?

Som visas ovan finns det flera faktorer som avgör vilken bilbarnstol som bör köpas. Till viss del avgörs det av eget behov och personliga åsikter. Men till viss del handlar det just om stolens säkerhet och funktion. Det är därmed viktigt att själv jämföra och läsa tester som jämför bilbarnstolar.  I dessa tester kan man få uppslag om vad man bör tänka på och även se vilka fördelar och nackdelar som olika bilbarnstolar har. Kom ihåg att en stol som fått ”Bäst i Test” inte nödvändigtvis måste vara bäst för alla. Denna utmärkelse ges generellt till stolar som fått höga betyg på flera olika punkter medan man själv kanske prioriterar vissa punkter före andra. Se på ditt behov, ditt barns behov och bilens möjligheter. Välj sedan bilbarnstol utifrån detta.