Skip to content

Hyra bil på Arlanda

Hyra bil på Arlanda

Att boka en hyrbil på Arlanda är extremt enkelt. Detta med tanke på att utbudet är så stort då hela åtta uthyrningsföretag finns representerade. Enklast sker bokning i förväg på internet (ex. via hyrbilararlanda.com) då man i lugn och ro kan jämföra de olika priserna, modellerna och avtalen. När man sedan kommer till flygplatsen är det bara att ta sig till den biluthyrare som man bokat bilen hos och rulla iväg.

De företag som finns att välja mellan är:

Alamo – Ett relativt ungt företag inom denna bransch som startades 1974. De första bilarna hyrdes ut i Florida och tio år senare var det fortfarande nästan enbart den amerikanska marknaden som de hade andelar på. I slutet av 80-talet expanderade de till den europeiska marknaden. Först på flygplatserna Gatwick samt Heathrow och sedan på allt fler ställen. En av de flygplatser som företaget sedan även började erbjuda sina tjänster på var Arlanda.

Avis – Avis startades 1946 och hade från början sitt fokus just på flygplatser. Deras första ställe att hyra ut bilar på var på Detroits flygplats. Idag är de mycket stora i hela världen och i Sverige finns Avis på ett flertal flygplatser och orter. Sammanlagt finns ca 120 uthyrningskontor i landet.

Budget – Som namnet antyder hade Budget fokus på billig biluthyrning i början. Idag har de både billiga och dyrare modeller i sitt utbud. De är däremot inte nödvändigtvis billigast – något de var när de startade verksamheten. De finns på ca 80 olika orter runt om i Sverige.

Enterprise – Enterprise har valt att fokusera sin verksamhet mot främst flygplatser. Detta åtminstone i Sverige. Företaget finns representerat på tre platser, Arlanda, Landvetter och på Malmö Centralstation. Företaget grundades 1957 men är relativt nya i Sverige. Det är troligtvis också orsaken att de enbart har kontor på tre ställen än så länge. Men sett internationellt är de extremt stora. Med 1,2 miljoner bilar i bilparken blir de världens största företag i denna bransch.

Europcar – Europcar är ett av de ledande biluthyrningsföretagen i Europa. Men de finns även i andra länder. I Sverige finns det 135 platser som man kan hyra bil från Europcar på. År 2014 fick företaget utmärkelsen ”Årets bästa biluthyrare” av Business Travel Award.

Hertz– Ett av de äldre företagen i branschen, startades 1918. Företaget är mycket stort i Sverige med ca 30% av hela marknaden på hyrbilar. De har mer än 200 kontor över hela landet och finns representerade på de flesta större flygplatser.

National – När National grundades var det genom att 60 mindre självständiga företag slogs samma under ett och samma namn. Året var 1947 och de fanns då på 60 platser runt om i USA. Nu finns de på över 2000 olika ställen runt om i världen. Företaget har kontor i ca 35 städer i landet.

Sixt – Hyrbilsföretaget Sixt grundades 1912. Det första kontoret startades i Tyskland och sedan dess har bolaget vuxit till att bli ett stora internationellt. Sixt finns i ca 100 länder.