Skip to content

Hyra – Eller köpa?

Hyrbil förknippas främst med semester och tillfällen då man inte kan ta med sig sin egen bil. Men det blir även allt vanligare att personer väljer att inte ha egen bil och därmed hyr bil de gånger man behöver ha detta. Att hyra vid enstaka tillfällen kan vara mer ekonomiskt än att köpa egen bil och dessutom slipper man ”oron” över reparationer, besiktningar m.m.

Börjar det däremot bli att man hyr bil ofta bör man ställa detta mot kostnaden att köpa en bil.

Så vad kostar det?

I en artikel om att hitta bästa billånet nämns flera faktorer som påvisar hur mycket ett billån egentligen kostar. Visserligen går det även att köpa bil kontant men detta är knappast vanligt på dyrare bilar.

Under frågan ”Vad påverkar månadskostnaden för billånet” nämns tre punkter:

För det första är det amorteringstiden, som är den punkt som väger mest. Ju längre amorteringstid desto lägre månadskostnad kommer det bli för lånet. Men det man även ska komma ihåg är att lånet också får en högre kapitalkostnad.

För det andra är det lånebeloppet. En regel är att inte låna mer än man behöver. Men det finns undantag. Ibland kan det finnas gränser för hur stort belopp som måste lånas för att man ska få en längre amorteringstid. Det kan därmed finnas en fördel att låna 55 000 kr istället för 45 000 kr (just 50 000 kr är en vanlig gräns gällande erbjuden amorteringstid)

För det tredje är det ränta. Många gånger lyfter banker fram att de har låg ränta och att det är viktigt att jämföra räntesatsen. Det är det också – men amorteringstid och belopp är de två punkter som främst påverkar månadskostnaden och lånets totala kostnad.

Hyra eller låna?

Ett räkneexempel visar tydligt hur många gånger man behöver hyra per månad innan det blir mer ekonomiskt att köpa en bil med billån.

En person som tecknar ett lån på 200 000 kr, får en ränta på 6% och amorterar under 3 år kommer få en månadsbetalning på 6099kr förutsatt att inte lånet har uppläggningsavgift eller aviavgift. Väljer man istället en amorteringstid på 5 år blir månadsbetalningen 3876kr. Nu tillkommer det visserligen lite andra kostnader.  I en artikel av Expressen visar de att man kan räkna med att en ny bil kostar ca 1500kr per månad gällande värdeminskning, skatt osv. Avrundat kostar alltså denna bil 5500 kr per månad med allt från räntor och amorteringar till skatt. (Ej medräknat reparationer och däckbyte. )

 

Att hyra en normalstor bil ett dygn (inklusive försäkringar) kostar 750-1000kr. Om man räknar med ett pris på 750kr kan personen alltså antingen hyra ca 7dygn per månad, eller ha ett lån som betalas på 5 år. Kostnaden skulle alltså bli detsamma.