Skip to content

Säkerheten först – Bildelarna

Att ha en varningstriangel i bilen är en självklarhet. Lika självklart som att byta till vinterdäck inför vintersäsongen och ha en isskrapa och borste bilen. Smådetaljer som ökar säkerheten för de som åker i bilen.

När man pratar om säkerhet nämns även säkerhetsbälte, tydlig sikt och att bilen är besiktad. Men minst lika viktigt är det att ha kvalité i de olika delarna av bilen. Detta är något som inte minst de som renoverar och lagar bilen själv bör tänka på. Säkerhet för familjen innebär att man bygger bilen säkert från grunden.

Några tips på vägen är:

  • Kontroll vid begagnat köp

Att köpa begagnade bildelar kan vara väldigt ekonomiskt. Prisskillnaden är stor mot att köpa helt nya bildelar oavsett om dessa köps hos en större bilfirma eller online. Men låt inte priset locka till dåliga köp. Den som köper begagnat bör ha mycket god kunskap i vad man bör kontrollera på respektive bildel. Detta inte minst om man köper från privatpersoner.

  • Begagnade bildelar med garanti

Ett sätt att öka säkerheten är att enbart köpa begagnade bildelar med garanti. Med andra ord att man köper från företag som specialiserat sig på detta. De som köper ett motorblock via ex. Blocket.se kommer inte få någon garanti. Man köper ”grisen i säcken”. Men den som köper en s.k utbytesmotor hos en återförsäljare har garanti på den. Det är vanligtvis i ett år men då har man tid på sig att testa motorn och se att den verkligen levererar vad man förväntar sig.

  • Importera – Ha koll på regler

Ett sätt att pressa priset är att importera bildelarna. Precis som att vissa väljer att importera bilar, för att spara pengar, så väljer andra att importera bildelar. Men även här bör man tänka över säkerheten. Bildelar som i vissa delar av världen är acceptabla att använda behöver inte nödvändigtvis följa svensk lagstiftning eller säkerhetskrav.

De som inte väljer att lämna in bilen till auktoriserad bilreparatörer bör alltså tänka en extra gång på säkerheten. För allas bästa.