Skip to content

Att hyra bil på Mallorca – ett alternativ till resebolagens utflykter?

Ön Mallorca är ett populärt resmål för svenska charterresenärer och familjer, men förutom sol och bad erbjuder ön ett rikt kulturliv och intressant historia. De flesta reser nog dit för värmen och Medelhavets varma vatten men varför inte kombinera med en eller flera dagsutflykter på ön för att se lite annat.

Alla charterbolag som anordnar resor till ön erbjuder också grupputflykter till de mest populära sevärdheterna. Fördelarna med de färdiga utflyktspaketen är att man slipper planera själv, allt är ordnat som mat, dryck och inträde mm ingår i priset. Det kan vara praktiskt att åka på deras resor men nackdelen är så klart att man blir styrd av deras tidsplanering och det finns ingen extra tid om man upptäcker att man vill vara längre vid något att besöksmålen. Helst när man reser med barn kan  uppstå problem när bolagets personal säger att det är dags att åka vidare men barnen vill egentligen bara stanna. Man väljer mellan det praktiska och styrda men får offra spontaniteten. Alternativet är att ordna utflykten själv. Det finns flera sätt att ta sig runt beroende på hur långt man vill åka, som taxi, cykel, moped, buss och hyrbil. Vägnätet är väl utbyggt på ön och det är lätt att ta sig fram via cykel eller bil. Har man lite äldre barn är en cykeltur att rekommendera för att sig omkring i närområdet, man tar sig fort fram och kan lätt ta sig till mer lugnare ställen där det inte så mycket folk. Men har man yngre barn och planerar att sig till de större sevärdheterna så rekommenderas hyrbil. Det finns många bolag på ön Mallorca och priserna är mycket lägre än i Sverige. Via de billigare bolagen kan man hyra en bil för 300-400 kr per dag. Man kan hyra direkt på plats eller jämföra pris på nätet. Undvika de allra billigaste hyrbilsföretagen och välj något mer känt varumärke om priset inte är det viktigaste. Det behövs inget internationellt körkort i Spanien och trafikreglerna är i princip samma som i Sverige. Kom ihåg att boka bilbarnstolar så att du är säker att det finns när du ska hämta ut bilen.

Vad ska man då besöka när man är på ön? Här kommer några tips på besöksmål som är väl värda ett  besök: Cuevas/Hamsgrottor – Se mystiska hålor och de enorma grottorna. Upplev vackra stalagmiter och vatten som sipprar och droppar från taket. Väldigt fina naturliga grottor som barnen kommer att gilla. Staden Puerto de Soller som ligger ligger vid öns högsta berg Puig Major. En mycket vacker omgivning med charmiga byar, fruktträdgårdar och flera vackra vandringsleder. Den sjuhundra år gamla marknaden i Sineu. Titta på hantverk, åsnor, killingar, lokala matvaror, pärlhöns, keramik, grönsaker, kläder, vin, broderier mm. Lyssna på lokala musikanter besök byns barer och restauranger. Den vackra gotiska katedralen La Seu i Palma. Gjord i sandsten och som vackrast under förmiddagen då solen får de vackra fönsterna att glimra i solskenet. Aqualand som ligger vid stranden i staden El Arenal på södra delen av ön, strax öster om Palma. En vattenpark som barnen kommer att älska, med många attraktioner och vattenrutschkanor. Auto-Safari vid Cala Millor, som är en safaripark där man kan köra runt i sin egen hyrbil och titta på giraffer, elefanter, reptiler, zebror, apor mm. Djuren strövar fritt och man använder sin bil för att ta sig runt. Det finns massor av andra resmål att välja mellan och det kan vara värt att göra lite efterforskningar innan man bestämmer sig.