Skip to content

Säkerheten först – Däcken

Säkerheten först – Däcken

Med barn i bilen bör man vara extra noga med säkerheten. Det är även väldigt många småbarnsföräldrar. Man köper in bilbarnstolar som har fått ”Bäst i Test” och ser till barnen alltid är fastspända. Det är en bra början. Men säkerheten sitter till stor del inte inne i bilen utan utanpå. En av de viktigaste faktorerna är däcken. Många bilhandlare benämner däcken som ”bilförarens livförsäkring” och det ligger mycket i det.

Följ lagarna: Att följa de lagar som gäller för däck är A och O för säkerheten. De är utformade för att skapa en så säker trafikmiljö som möjligt. För privatpersoner är det framförallt två punkter man bör tänka extra på. Gällande böter för osäkra däck är det just dessa två punkter som dominerar.

  • Mönsterdjup

Ta för vana att kontrollera mönsterdjup inför varje sommar- och vintersäsong. Men titta även efter om däcket slits snett. Mät därför inte bara mönsterdjupet på ett ställe och nöj dig med det. Rulla däcket ett kvarts varv och fortsätt kontrollen på detta sätt. Det är viktigt att se över hela däcket.

  • Sommar och vintersäsong

På vintern måste vinterdäck finnas på bilen. Enligt lag måste de vara på plats senast 1 december om det råder vinterväglag. Eftersom det är upp till polisen att avgöra om det är vinterväglag eller inte är det dumt att chansa och avgöra detta på egen hand. Få på däcken i tid helt enkelt. Men få även bort de i tid. De får inte sitta på efter sista mars. Om det inte är tydligt vinterväg förståss.

Följ instruktionerna: På alla däck finns en mängd olika benämningar, förkortningar och sifferkombinationer. Här kan finnas information gällande om det är sommar/vinterdäck, om de är extraförstärkta, hur stor belastning som får ske på vardera hjul m.m. Utöver det finns även ofta information om hjulets så kallade bultcirkel. Följ alltid de instruktioner som står på däcket gällande lufttryck, axeltryck m.m. Allt för att däcken ska leverera bäst grepp, hållbarhet och säkerhet.