Skip to content

Förläng livet på dina sommardäck – och kör säkrare på samma gång

Dåliga däck innebär dålig säkerhet under körning – vilket knappast är någon hemlighet.  Att däck är förhållandevis dyrt gör dock att många sliter på däcken så länge som möjligt, och ibland kanske till och med lite mer än vad som är tillåtet. För att köra säkrare och förlänga livet på däcken, på en och samma gång, finns det en del saker du kan göra.

Körstilen är avgörande

Hur du kör är avgörande för hur länge dina sommardäck kommer att hålla. Om du regelbundet accelererar häftigt och bromsar in starkt slits däcken betydligt fortare. Med barn i bilen bör du köra planerande och säkert ändå – och det kommer med många fördelar. Förutom att det innebär en längre livslängd på dina sommardäck, innebär det också att du sparar på bränsle.

Kontrollera slitaget regelbundet

Att kontrollera slitaget regelbundet är grundläggande för att öka säkerheten när du kör. Man vet idag ganska väl om hur mönsterdjup påverkar körning och säkerhet, inte minst vid vattenplaning. Däck med mindre mönsterdjup börjar vattenplana vid lägre hastigheter än nya däck.

 

Något som är bra att känna till är att drivdäcken slits ut snabbare än däcken på den frirullande axeln. Många menar att man därför bör byta plats på dem mitt i körsäsongen för att slita ut dem jämnare. Du kan på så vis undvika ett tidigare däckbyte – utan att kompromissa med säkerheten för dig och familjen.

 

Att ta som vana

För att bibehålla en hög säkerhet finns det ett par rutiner som är bra att ställa in sig på att göra:

 

  • Köp nya när de väl är slitna. När de väl är slitna bör du, för din och dina medpassagerares säkerhet, inte vänta med att byta ut dem. Nya sommardäck behöver inte kosta alltför mycket idag.

 

  • Kolla däcktrycket regelbundet. Man rekommenderar att kolla trycket var tredje vecka. Rekommendationer om däcktrycket finns i bilens instruktionsbok.
  • Öka trycket försiktigt. Förr har rekommendationen varit att trycket i vinterdäck bör vara lite högre än det som står i instruktionsboken. Nu för tiden rekommenderar man även + ca 0,3 bar på sommardäcken. Det här minskar rullmotståndet och sparar dig bränsle.
  • Skifta däcken. Som nämnt ovan kan du skifta däcken mitt under körsäsongen, eftersom drivdäcken slits nästan dubbelt så snabbt som däcken på den frirullande axeln. Genom att byta plats på dem slits de jämnare och håller längre.

Mer information om reglerna kring däck hittas hos Transportstyrelsen.